Aan het Werk

Iedereen verdient een eerlijke kans op goed werk en een rechtvaardig inkomen. Werk is de sleutel tot bestaanszekerheid, waardering, respect  en tot deelname aan de samenleving. Werk biedt perspectief: met werk  zijn mensen in staat een zelfstandig bestaan op te bouwen en hun  talenten te ontwikkelen.

Voor de PvdA is werk betaald. Het minimumloon  is echt het minimum. Lukt het hebben van een baan niet, dan zorgen we  ervoor dat mensen op andere manieren volwaardig mee kunnen doen.

De PvdA stelt hoge doelen aan het nieuwe werkleerbedrijf Fijnder, waarin  Werkbaan Oost en SDOA samengaan. Hoge verwachtingen hebben wij  van het concept waarbij mensen vanuit de doelstellingen van de  Participatiewet een arbeidsplek kunnen krijgen die bij hen past, op een  niveau dat aansluit en waarin ontwikkelperspectief bestaat. Het werkleerbedrijf moet uitvoering gaan geven aan alle activiteiten van  arbeidsmatige dagbesteding tot regulier werk. Een algemene voorziening wordt ontwikkeld waar inwoners terecht  kunnen voor dagbesteding, vrijwilligerswerk, werkervaringsplaatsen en  beschut werk. Dit is een ontbrekende schakel tussen beschut werk en  dagbesteding. 7 jaar ervaring met de Participatiewet heeft op het gebied  van arbeidsre-integratie nog niet gebracht wat de bedoeling was. Om als  begeleide werknemer mee te kunnen doen binnen een regulier bedrijf is  het van belang dat meer bedrijven hieraan gaan deelnemen. Tegelijkertijd  is het belangrijk dat binnen Fijnder beschut werk aangeboden wordt.

De gemeente faciliteert bedrijven om zich te vestigen op een van haar  bedrijventerreinen. Duurzame bedrijvigheid staat daarbij voorop. Dit  vraagt om een directe invloed op onder meer uitgiftebeleid, beheer,  landschappelijke inpassing en handhaving. Als het beheer in handen is van  een gebiedsonderneming (zoals de Laarberg) frustreert dit de borging van  algemene belangen en de democratische controle. De PvdA wil hiervan af.

Speerpunten Aan het werk
Wij bekijken met onze regionale partners (regio Achterhoek,  vakbeweging, werkgevers, mkb, onderwijs en overheid) hoe  we (jonge) werkzoekenden het beste kunnen toerusten voor  de arbeidsmarkt in onze regio. Ook stimuleren we voldoende  stageplekken voor jongeren op alle niveaus.
Wij gebruiken onze inkoopmacht als overheid om banen voor  mensen in een uitkering en leerbanen voor jongeren te  stimuleren. Dat kan door social return on investment (maatschappelijke meerwaarde) als voorwaarde op te nemen  voor de aanbestedende partij. De gemeente geeft hierbij zelf  het goede voorbeeld.
We zetten het re-integratiebeleid in op reguliere (niet gesubsidieerde) en fatsoenlijk betaalde banen. Als dat niet of  nog niet mogelijk is, geven we loonkostensubsidie of bieden  we een baan aan bij het sociaal werkbedrijf. Voor hen  waarvoor ook dat niet of nog niet in het bereik ligt, is er de  arbeidsmatige of recreatieve dagbesteding. Bedrijven worden  actief benaderd, geënthousiasmeerd en ontzorgd om  werkplekken te bieden voor mensen met een beperking.  Bedrijven als Atag, ROVA en Aktief worden als positieve  voorbeelden getoond.
Beschut werk moet blijven bestaan voor mensen die anders  geen kans hebben op een betaalde baan waarmee ze een  eigen bestaan op kunnen bouwen. We behouden de komende  periode beschutte werkplekken in de gemeentelijke  organisatie. Van bedrijven waar we als gemeente zaken mee  doen verlangen we dezelfde inspanning.
Wij zijn ook medeverantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden van arbeidsmigranten en nieuwe  Nederlanders (statushouders). Misstanden brengen we aan  het licht, zodat arbeidsmigratie door slechte omstandigheden  niet leidt tot inhumane situaties en verdere verdringing.
We vinden dat werkzoekenden en statushouders zelf hun  eigen plan moeten kunnen trekken in hun zoektocht naar  betaald werk. Dit plan ondersteunen we waar mogelijk. Het  verwerven van de Nederlandse taal door statushouders is daar  onlosmakelijk aan verbonden. De gemeente geeft als  werkgever zelf het goede voorbeeld.
De gemeente investeert samen met de vastgoedeigenaren in  de kwaliteit van de centrumgebieden om ervoor te zorgen dat  dit aantrekkelijke winkelgebieden blijven. In zowel Groenlo als  Lichtenvoorde willen we winkelruimte faciliteren voor de  verkoop van streekeigen biologische producten.
Om winkelcentra levendiger te maken kan herbestemming een oplossing bieden, bijvoorbeeld door winkels in de periferie her  te bestemmen als woningen, of door andere functies zoals  recreatie, toerisme of horeca toe te laten. We stimuleren het  toerisme. De balans tussen wonen, werken en toerisme moet  goed blijven.
In overleg met Berkelland werken we toe naar een liquidatie  van gebiedsonderneming de Laarberg en gaan het beheer in  gemeentelijke handen organiseren, zodat de belangen van  economie, milieu en volksgezondheid in gezamenlijkheid  kunnen worden behartigd. De plannen voor een industriële  mestvergister op de Laarberg gaan definitief in de ijskast.

Waar ben je naar op zoek?