Armoede en schuldhulpverlening

Armoede leidt tot een sociaal en maatschappelijk isolement. Opgroeien in  armoede staat ontwikkelingskansen in de weg. Opgroeien in een arm  gezin bepaalt iemands kijk op de maatschappij en kan het omgaan met  anderen bemoeilijken. Gezinnen en andere mensen met problematische schulden helpen we. Waar nodig bezien we de schuldproblematiek in  samenhang met eventuele andere problematiek.

Het sociaal wijkteam neemt hierin de regie en zorgt voor afstemming in  de hulpverlening en tussen de verschillende gebieden (wonen, werk,  uitkering, maatschappelijke deelname, zorg en begeleiding). Eigen  verantwoordelijkheid en het leveren van maatwerk vormen het  uitgangspunt.

Speerpunten Armoede en schuldhulpverlening
We voeren een armoedebeleid met specifieke aandacht voor  kinderen die opgroeien in armoede. Elk kind kan meedoen met  sport en cultuur, kan mee op schoolreisje, kan naar  verjaardagen en beschikt over goede kleding.
We gaan maximaal aandacht geven aan het bereiken van  mensen, die met (stille) armoede kampen. Er is veel leed dat  we niet zien. De nieuwe organisatie Fijnder en de gemeente  gaan hiervoor nieuwe wegen bewandelen (zoals sociale media)  en hebben gericht aandacht voor nieuwe vormen van armoede  (energiearmoede, armoede onder werkenden).
De schuldhulpverlening moet goed toegankelijk zijn, maar mag  geen verdienmodel zijn waar mensen onnodig lang in  verblijven. Voorkomen blijft altijd beter dan genezen. Daarom  moet er voldoende aandacht zijn voor schuldenschaamte, een  schuldhulpverleningsprogramma voor laaggeletterden en voor  het probleem dat mensen in de schuldhulpverlening moeilijk in  aanmerking komen voor aanvullende zorg.
In een sociale samenleving zou een voedselbank niet nodig  moeten zijn. Gezien de huidige omstandigheden verdient de  voedselbank Oost Achterhoek echter structurele, ruimhartige  ondersteuning vanuit de gemeente.

Waar ben je naar op zoek?