Klimaatcrisis

Klimaatcrisis: aktie, aktie, aktie!!!

De klimaatcrisis die mondiaal wordt ervaren door opwarming van de  aarde, natuurrampen en zeespiegelstijging roept in de komende 20 jaar  om een actieve, bestendige en gezamenlijke aanpak. Ook van onze  gemeente. De afgelopen jaren zijn we te aarzelend gestart.Particulier initiatief heeft geleid tot een langzame groei in zonnedaken. Inmiddels  zijn ook de eerste zonneparken ontwikkeld. De verduurzaming van  vastgoed en vervoer gaat echter nog veel te traag.

De regionale energiestrategie (RES) Achterhoek is door de gemeente  vastgesteld en gaat de komende jaren samen met de Transitievisie  warmte de rode draad vormen voor een forse aanpak. Daarvoor is het  noodzakelijk om investeringen te doen. Ook als gemeente zullen we de  komende 10 jaar flink moeten bijdragen om verduurzaming te versnellen,  te faciliteren en het proces aan te jagen.

Het Klimaatakkoord en de Klimaatwet onderstrepen de urgentie van de  energietransitie (van fossiele naar duurzame brandstoffen). Wij geloven dat duurzaamheid een bijdrage kan leveren aan onze lokale economie.  Steeds meer bedrijven plukken daar nu al de vruchten van. Wij houden  vast aan de ambitie dat Oost Gelre in 2030 een CO2-neutrale gemeente is.

De PvdA vindt dat we naast extra zonne-energie op daken (verplicht bij  nieuwbouw bedrijfspanden) en in zonneparken (tot een totaal van 75  hectare), een duidelijke keuze moeten maken voor de komst van een  (gezamenlijk) windpark op de grens met Berkelland. Dat kan een  belangrijke bijdrage vormen voor de opgave voor hernieuwbare  energieopwekking uit de vastgestelde RES. Harde voorwaarden hierbij zijn  dat grote windturbines niet binnen een straal van 2 kilometer van een  woonkern gebouwd mogen worden en dat samenwerking van een energiecoöperatie met omwonenden en andere inwoners mogelijk wordt  gemaakt.