PvdA Oost Gelre sluit het politieke jaar af

25 juli 2023

Themamiddag woningbouw Oost Gelre

Zoals gebruikelijk heeft de (schaduw) fractie van de lokale PvdA het politieke jaar afgesloten met een themamiddag. Dit jaar stond deze in het teken van de woningbouw in Oost Gelre.

In de onlangs vastgestelde Woonvisie is voor onze gemeente voor de komende jaren een ambitieus aantal nieuw te bouwen woningen voorgesteld. Naast het aantal is ook belangrijk als gemeente om goed te letten op de betaalbaarheid van de woningen. En dan zowel wat betreft koop als (sociale) huur. Voor inwoners met een wat ruimere beurs zijn er in de regel voldoende mogelijkheden. De knelpunten liggen vooral bij: jongeren, starters, ouderen (levensloopbestendig), 1-2 persoonshuishoudens (spoedzoekers), arbeidsmigranten en statushouders. Hiervoor heeft onze fractie zich onlangs bij monde van Richard klein Tank zich nog hard gemaakt tijdens het debat over de kadernota, waarin de gemeente haar plannen vast stelt voor de komende jaren

Voor veel van deze hiergenoemde doelgroepen is het nu ondoenlijk om een woning te kopen en dus zul je als gemeente aan de bak moeten, om deze inwoners vast te houden, door ze te faciliteren en moeten zorgen dat er voldoende (sociale) huurwoningen bijkomen. Ook de landelijke overheid onderkent dit probleem en heeft daarom de gemeentes opdracht gegeven om in de toekomstige woningbouwplannen te zorgen voor minimaal 30 % huurwoningen. Wat dat betreft heeft Oost Gelre nog een fikse inhaalslag te maken omdat het aantal (sociale) huurwoningen in onze gemeente bedroevend laag is vergeleken met regionale en landelijke cijfers. Een direct gevolg van het gevoerde beleid van de afgelopen decennia in onze gemeente: de bouw van woningen hoofdzakelijk overlaten/uit handen geven aan de markt ofwel projectontwikkelaars.

Dat het ook echt wel anders kan hebben we deze middag gezien bij een aantal projecten die we bezocht hebben in Oost Gelre. Zo is in Lievelde een gestopte agrariër bezig met het bouwen van levensloopbestendige, betaalbare huurwoningen op zijn erf waar voorheen varkensstallen stonden. Aan de Van Ostadestraat in Lichtenvoorde zijn in samenwerking met woningcorporatie Pro Wonen op de plek van een voormalige basisschool 9 sociale (levensloopbestendige) woningen gebouwd. Tot slot bezochten we de nieuwbouw aan de Dijkstraat. Hier is in het centrum van Lichtenvoorde, weliswaar na jaren van politieke touwtrekkerij, een mooie mix van woningen gebouwd waarbij een aantal woningen onder de sociale huurgrens moet blijven. Dit mede door een financiële bijdrage van de gemeente aan de projectontwikkelaar om zo het plan vlot te trekken.

Kortom: er zijn best nog wel mogelijkheden om onze inwoners aan een betaalbare woning te helpen. Het moge duidelijk zijn dat wij als PvdA hiervoor ook de komende tijd aandacht zullen blijven vragen gezien de vele plannen die op stapel staan. Denk hierbij aan de herontwikkeling voormalige basisschoollocaties in Lichtenvoorde waar de gemeente al eigenaar is van de gronden en dus volop kansen heeft om hier zelf aan de knoppen te draaien en het niet weg te geven aan projectontwikkelaars. De planontwikkeling van het laatste stuk Flierbeek in Lichtenvoorde die op stapel staat. En voor de wat langere termijn de invulling van de gronden aan de Oude Papendijk in Groenlo waarop de gemeente Oost Gelre afgelopen winter het voorkeursrecht tot aankoop gevestigd heeft.

Maar voor de korte termijn willen wij alle inwoners van Oost Gelre een fijne zomerperiode toewensen.