Herinnert u zich nog het chaotische partijcongres dat het CDA jaren geleden in de Rijnhal in Arnhem hield? Bij de stemming raakten de aanwezigen compleet in de war toen de voorzitter uitriep: “Wie voor de resolutie is, moet tegen stemmen”. Wij moesten denken aan het hilarische voorval toen afgelopen week in de raad van Oost Gelre het raadsvoorstel in stemming werd gebracht voor de realisatie van een zonnepark naast een nieuw te bouwen woonwijkje voor 21 woningen in Zieuwent. Het zonnepark voldoet volledig aan alle eisen voor grootschalige duurzame energieopwekking en past helemaal in het beleid dat de raad van Oost Gelre heeft vastgesteld. De woordvoerders van alle fracties onderkenden dit ook. En toch werd het voorstel door een kleine meerderheid van de raad weggestemd. Een onbegrijpelijke, onvergeeflijke en in onze ogen onbezonnen actie, die niet valt uit te leggen aan onze inwoners. Ook in Oost Gelre geldt kennelijk bij sommigen: “Wie voor is stemt tegen.”
Dit alles werd duidelijk bij de hoofdelijke stemming over het agendapunt “Afgeven verklaring van geen bedenkingen omgevingsvergunning zonnepark Zieuwent.” Dit plan van de initiatiefnemers uit Zieuwent past naadloos in de enkele jaren geleden door de gemeenteraad vastgestelde tender om te komen tot de realisatie van een aantal zonneparken in onze gemeente. In het kader van de Regionale Energie Strategie (RES) is deze ontwikkeling van groot belang om de gestelde doelen voor de energietransitie te halen. Het ontwikkelkader Zieuwent, dat in mei 2021 positief werd ontvangen en door de raad is vastgesteld, gaf al aan dat het de bedoeling is om naast het bouwen van nieuwe woningen ook een zonnepark te bouwen en dit landschappelijk in te passen. De ruim 4800 zonnepanelen zouden gaan voorzien in de jaarlijkse elektriciteitsbehoefte van ongeveer 880 woningen en zo een belangrijke bijdrage gaan leveren aan de noodzakelijke energietransitie.
Marktpartijen zijn in de tender uitgenodigd om te komen met plannen voor het realiseren van zonneparken voor het grootschalig opwekken van duurzame energie om zo in 2030 binnen Oost Gelre zo veel als mogelijk energieneutraal te zijn. In de campagnetijd voor de gemeenteraadsverkiezingen, die nog maar enkele maanden achter ons ligt, was de energietransitie (het omschakelen van fossiele brandstoffen naar groene of duurzame energie uit wind en zon) een belangrijk speerpunt. Alle partijen deden hun best goede sier te maken bij te kiezer en zeiden de komende vier jaar vaart te willen maken met de energietransitie. Intussen zijn daar de ontwikkelingen in Oekraïne nog bijgekomen waardoor we niet alleen nog meer met de neus op de feiten van onze energieafhankelijkheid worden gedrukt maar ook de betaalbaarheid van energie met name voor de gewone burger sterk onder druk staat en in menig huishouden voor grote financiële problemen zorgt.
En dan nu dit raadsbesluit. Om volstrekt vage redenen en argumenten die voor een planologisch besluit geen rol mogen spelen, besluiten twee grote partijen (OOG en VVD) in de gemeenteraad hun veto uit te spreken over dit voorstel en zo afbreuk te doen aan het mede door hen vastgestelde beleid. Het is een schoolvoorbeeld van een onbetrouwbare overheid. Het is misschien maar goed dat afgelopen vrijdag dit politieke jaar is afgesloten en een aantal partijen het zomerreces gebruikt om zich te bezinnen waar ze nu daadwerkelijk voor staan in Oost Gelre.
De PvdA wenst alle inwoners van Oost Gelre een fijne zomerperiode.
Richard Klein Tank (fractievoorzitter)
Annelies Donderwinkel (commissielid)
Jos te Molder (commissielid)