Fundamentele verandering….! Energietransitie Oost Gelre

20 mei 2021

Fundamentele Verandering …..!  Energietransitie Oost Gelre

Om onze doelen te behalen wordt het hoog tijd om de uitvoeringsagenda energietransitie concreet gestalte te geven. De Transitievisie warmte moet voor eind 2021 vastgesteld zijn en wijkuitvoeringsplannen moeten hierop volgen. Maar hoever staat het nu in praktijk hiermee?

De projecten die voortkomen uit de tender voor zonneparken lopen. Met de komst van zonneparken in Lievelde en Zieuwent naast Groenlo en Zwolle, komt er wel degelijk een spreiding over de gemeente, en dat is prima. Van belang is wel dat we als raad wel achter ons eigen beleid blijven staan. Met name nu we als raad aanvullende kaders gaan stellen voor windenergie in onze gemeente, moeten we niet weglopen voor de noodzaak om ruimte te bieden aan 1 of enkele windparken in onze gemeente. Maar dan wel op een afgewogen manier, op geruime afstand van woonkernen en  woningen. Inwoners en bedrijven zelf moeten aanzienlijk meeprofiteren van de opbrengst.

De PvdA dringt er al jaren op aan dat de gemeente een ‘wave door de wijk’ moet bewerkstelligen om woningeigenaren te stimuleren hun woningen te verduurzamen. Zorg met innovatieve bedrijven als Binx in Groenlo of Tentensolar in Lichtenvoorde dat er aantrekkelijke arrangementen worden ontwikkeld, waar woningeigenaren ontzorgd worden en wegwijs in het woud van subsidie- en leenmogelijkheden. Binnen enkele jaren worden nieuwe CV-ketels geschikt voor waterstof; het kan een goed alternatief zijn in situaties waar warmtepompen geen oplossing bieden.