22 december 2019

Jaarverslag Ombudsteam PvdA Oost Gelre 2019

Jaarverslag Ombudsteam  Oost Gelre 2019

We zijn alweer een jaar verder. Vier jaar een ombudsteam van de PvdA in Oost Gelre!

Het gaat zijn gangetje, het loopt niet storm, maar we kunnen en mogen soms mensen de juiste weg wijzen. Ook zelfs digitaal in hun eigen gemeente/woonplaats aan het juiste adres, loket, of persoon koppelen die hen verder kunnen helpen met hun vraag of probleem.

De meeste vragen zijn er over de enorme bizarre marktwerking in de zorg en dienstver-lenende sector. En de vaak verwarrende bureaucratie in gemeentes ook omdat het beleid van gemeentes nogal verschild.

Rein heeft elke donderdagmiddag open spreekuur, waar de weg nog niet goed naar gevonden wordt. Maar daar komt door een recent geplaatst bord in de tuin vanaf komend jaar hopelijk verandering in.

Evelien heeft enkele jaren geleden een digitale pagina op FB aangemaakt waar onderwerpen gedeeld worden zowel landelijk als van Oost Gelre die mensen kunnen raken. Ze voorziet ze van info voor wat betreft bv veranderingen in de wet- en regelgeving in de gemeente. En wijst op festiviteiten in gemeenten die vooral gratis zijn te bezoeken.

Het taalcafé voor nieuwkomers wordt begeleid door Evelien. Zij is daar erg veel mee bezig. Krijgt ook vanuit die hoek/ groep mensen/ kinderen, zelfs hun buren, de meeste vragen etc.

Evelien heeft ook dit jaar enkele gesprekken gehad met onze wijkagent. Persoonlijke maar ook zeer gevaarlijke zaken: zwaar psychiatrisch, zieke, zeer verwarde mensen in huis/wijk en waar erg moeilijk wat aan gedaan kan worden.

Het telefonisch spreekuur op donderdagmiddag blijft. Evelien voert regelmatig keukentafel- gesprekken. Dat bevalt vaak beter, bakkie erbij en lagere telefoonkosten.

Een verzoek aan de fractie: hou ons op de hoogte hoe het gaat met het armoede beleid.  Wij willen daar komend jaar graag meer inzage in krijgen.

Het Ombudsteam Pvda Oost Gelre

Evelien en Rein