Nieuwbouwwoningen Oldenhuis Groenlo: projectontwikkelaar gaat over de schreef.

14 februari 2022

De PvdA stelde eind vorig jaar raadsvragen naar aanleiding van geluiden dat de verkoop van nieuwbouwwoningen in plan Oldenhuis in Groenlo niet rechtmatig en integer zou plaatsvinden.

De publiciteit hieromtrent leidde tot verontwaardiging bij inwoners. Wethouder Frank gaf in reactie hierop aan te gaan onderzoeken of de projectontwikkelaar in kwestie in strijd heeft gehandeld met contractuele afspraken die met de gemeente waren gemaakt.

Onlangs berichtte zij de raad dat inderdaad een aantal woningen is verkocht voor verkoopprijzen die ruim boven de maximale overeengekomen prijs van 275.000 euro liggen. Tevens meldde zij, dat bij wijze van boetedoening de projectontwikkelaar eenmalig een ton euro’s betaalt aan de gemeente.

De PvdA kan zich niet aan de indruk onttrekken dat deze hiermee goed wegkomt uit deze onverkwikkelijke situatie. Gegadigden voor een nieuwe woning, voor wie een halve ton extra betalen niet haalbaar was, vissen achter het net.

Deze situatie leidt bij ons tot de volgende vragen:

  1. Hoe denkt het college in de toekomst bij vergelijkbare situaties, waarin met particuliere projectontwikkelaars wordt overeengekomen dat zij een specifieke woningbouwopgave voor hun rekening zullen nemen, te voorkomen dat deze ontwikkelaars de contractuele afspraken niet naleven?
  2. Hoe zorgt het college ervoor dat de ontvangen boete ten goede komt van de mogelijkheden voor woningzoekenden om een betaalbare woning te vinden?