Door Richard Klein Tank op 10 juni 2020

Plan de Boog in Mariënvelde zorgt er voor dat woonvisie in het gedrang komt

Door plan Hof aan de Boog komt de woonvisie in het gedrang.

Er is een plan voor Hof aan de Boog in Mariënvelde gemaakt. Een plan voor maximaal 15 woningen op een uitbreidingslocatie. Het bestemmingsplan zal naar verwachting in september aan de gemeenteraad zal worden voorgelegd. Na goedkeuring door de raad zou vervolgens het bouwrijp maken meteen gestart kunnen worden. Hierop vooruitlopend zal de vooruitgifte van de kavels binnenkort van start gaan.

Dat er gebouwd gaat worden in de kleine kernen is vastgelegd in de Woonvisie Kleine kernen: elke kleine kern ca. 15 woningen erbij de komende jaren tot In dezelfde Woonvisie staat ook te lezen dat er nadrukkelijk gekeken wordt naar inbreiding op mogelijke locaties. Dat dit in eerste instantie waar mogelijk zelfs de voorkeur heeft boven uitbreiding/nieuwbouw aan de randen van de huidige kernen. Op den Bond in Zieuwent is hier een mooi voorbeeld van. Ook voor Mariënvelde zijn in de Woonvisie enkele inbreidingslocaties genoemd:
de voormalige Breifabriek aan de Waalderweg is hier een van, en onlangs is door de Raad besloten om deze bestemming te wijzigen in 3 wooneenheden. Daarnaast is ook plan Heutinck, gelegen in het hart van Mariënvelde, genoemd als mogelijke inbreidingslocatie voor 6 levensloopbestendige appartementen. Dit wil echter tot op heden niet van de grond komen. Inbreiden (slopen en dan bouwen) is nu eenmaal duurder dan nieuwbouw.

Wij vinden dat deze zeer voortvarende planontwikkeling op de Boog conflicterend is met de Woonvisie. Wij vinder dat er voor Burgemeester en wethouders een rol is weggelegd om ook in de voortgang van plan Heutinck te participeren om te voorkomen dat hier op termijn een Rotte Kies ontstaat. Wij vinden dat het college marktverstorend werkt met de snelle realisatie van het plan Hof aan de Boog. Er komen relatief veel mogelijkheden om te bouwen in Mariënvelde (3x Breifabriek, 15x Hof aan de Boog en 6x Heutinck). Allen nagenoeg allemaal voor starters en senioren die op de markt komen. Daardoor kunnen met name de duurdere maar beleidsmatig gewenste realisatie, vanuit de Woonvisie gedachte, van plan Heutinck in het gedrang komt. Wij hebben dan ook kritische vragen gesteld aan burgemeester en wethouders.

Richard Klein Tank

Richard Klein Tank

Mijn naam is Richard Klein Tank, 52 jaar, geboren en getogen in Groenlo. Met passie en gedrevenheid zit ik in de gemeenteraad van Oost Gelre, sinds 2010 als fractievoorzitter. Ook ben ik plaatsvervangend voorzitter van de raad. Dat wil zeggen dat ik tijdens een raadsvergadering burgemeester Annette Bronsvoort vervang als zij afwezig is of zelf

Meer over Richard Klein Tank