PvdA pleit voor extra opvang Afgaanse vluchtelingen

9 september 2021

De PvdA Oost Gelre wil extra opvang van Afghaanse vluchtelingen

Iedereen weet van de schrijnende humanitaire situatie in Afghanistan als gevolg van de onwettige machtsovername door de taliban. Dat wij als Nederlandse overheid erg traag zijn gestart met het terughalen van eigen burgers en Afghaanse vluchtelingen is maar al te duidelijk.

Op dit moment gaat het om 1100 Afghaanse vluchtelingen die in 4 noodlocaties verspreid over Nederland verblijven. Dit verblijf is tijdelijke en dient zo kort mogelijk te zijn. Dit vraagt dus om een goede doorstroom bij de gebruikelijke opvang en mogelijk extra capaciteit van de diverse gemeenten.

De PvdA is van mening dat Oost Gelre zich dient in te spannen om (al dan niet in het kader van de gebruikelijke opvang van vluchtelingen/statushouders) een extra bijdrage te leveren.

Hierbij hebben in de raad daarom een 3-tal vragen gesteld.

Is er naar aanleiding van de Afghaanse vluchtelingenkwestie al contact geweest tussen het COA en de gemeente Oost Gelre, wellicht in breder verband?

Welke rol en verantwoordelijkheid hebben wij als Oost Gelre in de opvang van deze vluchtelingen binnen deze vreemdelingenketen?

Is het college bereid om zich ervoor in te spannen dat Oost Gelre direct of indirect een extra bijdrage gaat leveren voor de opvang en huisvesting van Afghaanse vluchtelingen of gebruikelijke statushouders?