PvdA vraagt opnieuw aandacht voor waterstoftankstation op de Laarberg

12 oktober 2021

PvdA Oost Gelre wil opnieuw aandacht vragen voor een waterstoftankstation op de Laarberg.

De PvdA bracht een bezoek aan de Achterhoekse Waterstof Dagen. Afgelopen weekeinde werden namelijk in Doetinchem de Achterhoekse Waterstof Dagen gehouden. Aanleiding voor dit evenement was dat eind dit jaar Arriva met 10 nieuwe lijnbussen, die ingezet worden in de Achterhoek, overstapt op deze nieuwe brandstof.

Waterstof dat duurzaam geproduceerd wordt met groene stroom, is een grote belofte voor de toekomst. Op termijn kan afscheid worden genomen van diesel en benzine. Daardoor kan de uitstoot van CO2 en andere verontreinigingen door fossiele motoren worden verminderd.

Om in de brandstofbehoefte van deze bussen te kunnen voorzien is door een brandstofleverancier uit de Achterhoek een waterstoftankstation gerealiseerd in Doetinchem. Dit in samenwerking met de  provincie en Arriva. Uiteraard kunnen ook andere bedrijven en particulieren hier gebruikt van maken.

Zeker door de actuele hogere prijzen op de energiemarkt wordt duidelijk dat overheid, bedrijven en particulieren zich blijvend moeten inzetten voor de energietransitie. Wat tot voor kort nog toekomstdromen of lange termijn visies waren wordt door de actualiteit razendsnel achterhaald.

De grootste kansen liggen er voor met name het openbaar en beroepsgoederen vervoer. Zeker als steeds meer stadscentra verboden gebied worden voor voertuigen met een diesel of benzinemotor. De bevoorrading moet dan plaatsvinden met nul uitstoot.

De eerste trucks die rijden op waterstof komen geleidelijk op de weg. Zo rijdt er in Noord Nederland al een melktankauto op waterstof die de melk op de boerderijen ophaalt.

In het verleden hebben we al eens geopperd om als gemeente te ijveren voor een waterstof-tankstation op de Laarberg. De informatie die we afgelopen zaterdag hebben gekregen in Doetinchem geven ons aanleiding dit voorstel opnieuw in te brengen in de gemeenteraad van Oost Gelre. We willen voortvarend handelend om de energietransitie verder te helpen. Afwachten is geen optie meer.