PvdA: Waar blijven de resterende appartementen?

13 februari 2023

Waar blijven de resterende appartementen?   Jos te Molder vraagt de wethouder om uitleg.

De afgelopen jaren is het centrum van Lichtenvoorde flink op de schop genomen in het kader van: Geef Lichtenvoorde Kleur. In de raadsvergadering van 12 februari 2019 heeft de gemeenteraad unaniem ingestemd met het bestemmingsplan Dorpskern Lichtenvoorde herziening omgeving Bonifatiushof, Nieuwmarkt en De Leest. Hierin is beoogd tot een planologische afronding te komen van dit meerjarenproject. In het kader hiervan is o.a. de bibliotheek verplaatst, de oude gesloopt, extra parkeergelegenheid en het activiteitenplein gerealiseerd. Ook is in dit plan opgenomen dat er op de diverse locaties 36 appartementen gerealiseerd gaan worden, o.a. boven de bibliotheek. In de bijgevoegde plattegrond wordt gesproken over de blokken A, B, C, en D. De blokken A (de bibliotheek) en B zijn inmiddels gerealiseerd compleet met, volgens onze inschatting, 23 appartementen. De blokken C en D ontbreken echter momenteel nog op deze locatie.

Kan de wethouder uitleggen waarom, nu bijna 4 jaar later en in een tijd dat de behoefte aan dit soort woningen volgens ons uitermate groot is, deze 13 appartementen nog steeds niet gerealiseerd zijn, het terrein braak ligt en op deze wijze nodeloos afbreuk doet aan het centrumbeeld van Lichtenvoorde.

Reactie wethouder

Ik ben blij dat u deze vraag stelt, begint wethouder Jos Hoenderboom, het centrum van Lichtenvoorde verdient alle aandacht. De plannen zijn bouwrijp maar door gewijzigde omstandigheden , zoals corona, is er vertraging ontstaan. We zijn momenteel goed in gesprek over hoe we het plan los kunnen trekken. Het gaat hier echter wel om een private ontwikkeling dus we kunnen niet dwingen. De wethouder wijst erop dat er in de afgelopen jaren in Lichtenvoorde veel grote ontwikkelingen van de grond zijn gekomen. “Geef Lichtenvoorde Kleur”staat hoog op de agenda. We zijn momenteel alle (deel)projecten aan het herijken en daar hoort dit project uiteraard ook bij. Een groot aantal onderdelen in het centrum moeten een nieuwe boost krijgen.

De wethouder zegt toe in april met de actuele stand van zaken over de projecten en deelprojecten te komen.