PvdA roept op om nee te zeggen tegen ondergrondse opslag kernafval in Duitsland

Door Richard Klein Tank op 9 maart 2021

De Duitse regering onderzoekt of de ondergrondse zoutkoepels in Duitsland, net over de grens bij Groningen, Drenthe, Overijsel (Twente) en Gelderland (de Achterhoek), geschikt zijn om op een diepte van 300 meter hoogradioactief afval uit kerncentrales op te slaan.

Wij vinden het opslaan van kernafval onder de grond, in het kader van de veiligheid onwenselijk en onverantwoord, gelet op de risico’s voor mens en milieu.
Wij wijzen daarom de opslag van hoogradioactief afval in de ondergrondse zoutkoepels of opslag in welke vorm dan ook af: opslag kan negatief van invloed zijn op de inwoners en leefomgeving van de gemeente Oost Gelre. Wij roepen het college daarom op om in ieder geval zelf, maar bij voorkeur tezamen met anderen de Duitse regering op te roepen geen opslag te realiseren van kernafval in ondergrondse zoutkoepels of andersoortige ondergrondse ruimtes. En daarvoor alle bestuurlijk-juridische mogelijkheden aan te wenden om dit tegen te gaan.

Vrijwel het hele grensgebied tegen de Achterhoek en Twente aan is als onderzoeksgebied geschikt  bevonden. Op de elf criteria die zijn vastgesteld scoort de aanliggende grensregio positief.
Het is de planning dat in 2031 de eerste vaten naar de ondergrondse opslag worden gebracht, waarna dit kernafval vervolgens 1.000.000 jaar opgeslagen blijft. Gelet op de huidige klimaatveranderingen die van grote invloed kunnen zijn op de staat van de wereld er allerlei variabelen denkbaar zijn waardoor opslag onder de grond onverantwoord is. Er zin wereldwijd, ook recentelijk, meerdere incidenten geweest met de opslag van hoogradioactief afval.
De gemeente Groenlo heeft zich 33 jaar geleden bij vergelijkbare plannen van de Nederlandse overheid voor ondergrondse opslag in de Oost-Achterhoek uitgesproken tegen ondergrondse opslag van radioactief afval gezien de grote risico’s voor mens en milieu.

Richard Klein Tank

Richard Klein Tank

Mijn naam is Richard Klein Tank, 52 jaar, geboren en getogen in Groenlo. Met passie en gedrevenheid zit ik in de gemeenteraad van Oost Gelre, sinds 2010 als fractievoorzitter. Ook ben ik plaatsvervangend voorzitter van de raad. Dat wil zeggen dat ik tijdens een raadsvergadering burgemeester Annette Bronsvoort vervang als zij afwezig is of zelf

Meer over Richard Klein Tank