3 juli 2019

toekomstbestendig wonen-lening

Toekomsbestendig wonen-lening

De grote beweging naar verduurzaming van het woningenbestand in Oost Gelre goed op gang krijgen: dat kan ons als PvdA niet snel genoeg gebeuren. Want de tijd begint te dringen. Wij hebben hier eerder op gewezen. Het is dan ook in alle opzichten wenselijk dat we de voorgestelde regeling voor een toekomstbestendig wonen- lening gaan vaststellen en daarbij 2 huidige stimuleringsregelingen intrekken.

Onze inwoners worden hier beter van, onze woningen worden hier beter van, ons energieverbruik en dus het milieu wordt hier beter van. En als gemeente worden we er beter van omdat we profiteren van de cofinanciering door de provincie, waardoor we met dezelfde middelen veel meer kunnen doen.

Voor de Regeling toekomstbestendig wonen worden we gevraagd 2 miljoen beschikbaar te stellen. Is dit niet voorzien in de programmabegroting 2019? En evenmin in de Kadernota 2020 die nog onlangs is besproken in de raad? Wat is het gevolg voor de gemeentelijke weerstandsreserve (buffer) als ook na de eerste 2 miljoen straks opnieuw 3 miljoen beschikbaar wordt gesteld?

Waarom houden we ook zelf als raad de vinger niet aan de pols om zo nodig aanvullende middelen beschikbaar te stellen? Het CDA ziet dit als een technische vraag, wij bestempelen hem meer als een politieke vraag.