5 augustus 2019

Zonnepark Nieuwendijk Lievelde voor een duurzame gemeente!

Zonnepark Lievelde is een positief initiatief dat naadloos past in onze doelstelling om op termijn energie-neutraal te worden. Positief dat de initiatiefnemers hun nek uitsteken en niet gaan voor weer een nieuwe varkensstal (want dat past niet in het rijksbeleid om niet te groeien in aantal varkens, maar juist een transformatie naar kringlooplandbouw te stimuleren), maar om het over een andere boeg te gooien.

Tegen iedereen die zegt dat zonneparken niet nodig zijn in onze gemeente omdat we eerst de daken van gebouwen moeten vol leggen wil ik zeggen: u hebt het gehoord en gelezen: voorafgaand aan de commissie werd onomstotelijk duidelijk dat het potentieel aan daken bij lange na niet voldoende mogelijkheden biedt om de noodzakelijke energieproductie te halen. Dus ook veldopstellingen zullen nodig zijn.

En tegen iedereen die zegt dat zonneparken niet ten koste mogen gaan van agrarische gronden die voor de voedselproductie nodig zijn, wil ik zeggen: dat argument is toch eigenlijk wel ontkracht. Ten eerste omdat de noodzakelijke zonneparken in onze gemeente uiteindelijk slechts 1 a 2 procent van de landbouwgrond zullen vergen. Ten tweede omdat zoals de initiatiefnemer in de commissie uitlegde, de druk op de landbouwgrond in het betreffende gebied minder groot is dan elders. En ten derde is het geen valide argument omdat ook bij vergrotingen van agrarische bouwpercelen in het verleden nimmer is gezegd: niet doen want het gaat ten koste van landbouwgrond. En tot slot: dat er mais gebruikt wordt voor covergisting laat zien dat ook agrarische ondernemers niet zo recht in de leer zijn.

Uit de nieuwsbrief die de raad ontving blijkt tot onze instemming, dat er vorderingen zijn rondom het door burgers financieel kunnen participeren in het zonnepark. Een belangrijk punt voor de PvdA. Er is, zo vernamen we inmiddels een overeenkomst met de AGEM en er komt binnenkort een energiecoöperatie die voor 50% gaat participeren. Burgers kunnen hier financieel in deelnemen en groene stroom afnemen.

Tot slot: tegen de partijen in deze raad die er in de commissie nog niet uit waren in de commissie zou ik willen zeggen: omarm dit particulier initiatief. Ook in andere gevallen faciliteert u vernieuwend ondernemerschap. Aan de gemeentelijke energiedoelen hebt ook u zich geconformeerd.