Door Richard Klein Tank op 24 juni 2020

Zonneparken onder voorwaarden noodzakelijk

Aanleg van zonneparken in Oost-Gelre: noodzakelijk met randvoorwaarden.

De gemeenteraad heeft ambitieuze doelstellingen vastgelegd in het kader van de energietransitie. Niet omdat we dit zelf nu zo graag willen, maar puur omdat het de noodzaak is om als gemeente alles op alles te zetten om de omslag naar grootschalige hernieuwbare energieproductie te gaan maken de komende jaren. Zo willen we op termijn energieneutraal kunnen worden. Een noodzaak die onomstotelijk vast staat. Oost Gelre is daarin uiteraard niet uniek. Kijk naar buurgemeente Winterswijk die medewerking wil verlenen aan een groot zonnepark van maar liefst 60 hectare nabij de Duitse grens.

Naast windenergie vormen zonneparken een belangrijk instrument hierbij, ook in Oost Gelre. Daarom heeft de raad uitgesproken initiatieven hiervoor, mits ruimtelijk goed ingepast, te zullen honoreren. Maar van een ongebreidelde groei kan geen sprake zijn. En van grootschalige onttrekking van landbouwgrond zal evenmin sprake zijn.

Met alle initiatieven die momenteel in ontwikkeling en procedure zijn is daar in alle redelijkheid geen sprake van. Het is belangrijk om zaken in het juiste perspectief te plaatsen. Daarbij komt nog dat de ruimtelijke impact op, en de beleving van het landschap wel realistisch moet worden beschouwd. Als voorbeeld: Het zonnepark aan de Ruiterweg in Groenlo, is op een goede wijze aangelegd met respect voor de natuurlijke omgeving en het coulissenlandschap. Dat een dergelijk zonnepark ook op een aantal locaties elders in de gemeente gerealiseerd wordt is voor de PvdA planologisch acceptabel.

Dat voorts wordt voorzien in de randvoorwaarde dat de initiatiefnemer mogelijkheden creëert voor inwoners en bedrijven om financieel te kunnen participeren is positief en onderstreept de gezamenlijke belangen die hierbij spelen. Natuurlijk blijft het goed om in te blijven zetten op het gebruik van daken van bebouwing voor de opwek van zonne-energie. Maar vast staat dat dit alleen nooit voldoende soelaas biedt. Het blijft en-en-en.

Richard Klein Tank

Richard Klein Tank

Mijn naam is Richard Klein Tank, 52 jaar, geboren en getogen in Groenlo. Met passie en gedrevenheid zit ik in de gemeenteraad van Oost Gelre, sinds 2010 als fractievoorzitter. Ook ben ik plaatsvervangend voorzitter van de raad. Dat wil zeggen dat ik tijdens een raadsvergadering burgemeester Annette Bronsvoort vervang als zij afwezig is of zelf

Meer over Richard Klein Tank