Circulaire landbouw

De Europese Unie wil met de hervorming van haar subsidiebeleid de  transitie in de agrarische sector naar een duurzamere landbouw met  behoud van biodiversiteit en landschap stimuleren. Ruim 80% van de oppervlakte van de gemeente is in gebruik als agrarische cultuurgrond. Er  zijn ca. 200 zelfstandige agrarische bedrijven actief. Inclusief de bedrijven  in de periferie (toelevering, verwerking en dienstverlening) zijn ze goed  voor vele honderden arbeidsplaatsen in onze gemeente.

Oost Gelre telt van alle Achterhoekse gemeenten de meeste varkens,  koeien en kippen per inwoner. De nog steeds toenemende  schaalvergroting (meer dieren per bedrijf, grote stallen) botst regelmatig  met andere functies van het buitengebied. De stikstofcrisis dwingt ons om  niet lijdzaam toe te zien, maar te pogen in samenspraak met de  agrarische sector de noodzakelijke transitie te helpen realiseren. Een  beperking van het aantal dieren is onvermijdelijk. Om het buitengebied  aantrekkelijk te houden voor zowel de eigen bewoners als toeristen zullen  er planologisch goede keuzes moeten worden gemaakt. Landschappelijke  inpassing heeft daarom grote prioriteit.

Wij zijn tegen megastallen. Als PvdA vinden we dat biologische landbouw  een grote bijdrage kan leveren aan een duurzaam buitengebied.  Daarnaast is deze vorm van landbouw van groot belang voor de  versterking van de biodiversiteit. Agrariërs die willen omschakelen van  gangbaar naar biologisch willen we daarom hierbij ondersteunen.