Leven in een verbonden samenleving.

Voor de PvdA is het belangrijk dat iedereen mee kan doen en niemand langs de zijlijn hoeft te staan. De toegankelijkheid van voorzieningen voor  mensen met een beperking moet maximaal zijn. Corona heeft laten zien dat goede gezondheidszorg onontbeerlijk is voor  het welbevinden van mensen en voor een verbonden samenleving. In de  zorg is het uitgangspunt dat deze dichtbij, toegankelijk, beschikbaar,  betaalbaar en aanwezig moet zijn. Op het gebied van welzijn willen we bescherming, zelfredzaamheid,  participatie, zorg voor elkaar en sociale samenhang realiseren. Dat doen we door vroegtijdig problemen van burgers en de samenleving te  signaleren, te benoemen en op te lossen. Met preventieve maatregelen  willen we voorkomen dat problemen verergeren en er later zwaardere  hulp of zorg moet worden ingezet.

Speerpunten Leven in een verbonden samenleving
Bereikbare zorg betekent goede acute noodzorg, een  ziekenhuis in Winterswijk met kraamzorg en behoud van de  gezondheidscentra in Lichtenvoorde en Groenlo.
We investeren in programma’s voor drugs- en alcoholpreventie, want Oost Gelre kleurt nog steeds  donkerrood op alcoholgebruik. Ook maken we samen met  scholen, verenigingen en jongeren zelf een langjarige aanpak  van drugsgebruik onder jongeren.
De gemeente brengt de groep laaggeletterden in kaart en voert  de regie in de aanpak van laaggeletterdheid.
Zorginstellingen die de gemeente inhuurt, moeten transparant  zijn op het gebied van financiën, tevredenheid van cliënten en  medewerkers en de salariëring van bestuurders. In  aanbestedingen waken we voor hoge winstmarges bij  (jeugd)zorgaanbieders.
Eenzaamheid is één van de grootste problemen in onze  samenleving. Wij bestrijden eenzaamheid door  ontmoetingsactiviteiten te faciliteren. Maatschappelijk  meedoen, ook van GGZ-patiënten, is de norm en waar nodig  moet beschermd of beschut wonen mogelijk zijn.
Veranderende omstandigheden voor de jeugd vragen om  gerichte aandacht. De positieve inzet van Mazzel  jongerenwerk, met initiatieven als de film Covid 2.0 of het  huiskamerproject op school, verdient navolging.
De menselijke maat is leidend in ons bijstandsbeleid,  bijvoorbeeld door het toepassen van de hardheidsclausule. Dat  betekent dat wij in bijzondere gevallen de kostendelersnorm  en de vermogensgrens voor bijstand niet toepassen.