PvdA Oost Gelre sluit het politieke jaar af

Door Jos te Molder op 9 augustus 2021

PvdA Oost Gelre sluit het politieke jaar af.

Zoals te doen gebruikelijk de laatste jaren, heeft de (steun) fractie van de PvdA Oost Gelre het politieke jaar afgesloten met een informele bijeenkomst. Deze middag werd de politieke realiteit en actualiteit in de gemeente Oost Gelre uiteraard niet uit het oog verloren. We hebben in het kader van de energietransitie een bezoek gebracht aan het melkgeitenbedrijf van de familie Papen – Olbach in Vragender.

Op deze locatie zijn enkele maanden geleden twee kleine windmolens met een ashoogte van 15 meter in gebruik genomen om zo te kunnen voorzien in hun eigen stroombehoefte. De tiphoogte van deze windmolens is 21 meter en hierdoor vallen zij amper op in het landschap.

De procedure tot realiseren van deze vorm van duurzame energieopwekking had nogal wat voeten in de aarde. Als PvdA hebben we hier afgelopen winter ook vragen over gesteld. We waren daarom als  PvdA-fractie benieuwd naar de ervaringen van de initiatiefnemers.

Een kleine windmolen is interessant.
De investering  is laag (40.000 euro). Hij is daarnaast vrij eenvoudig aan te sluiten op het stroomnet en kent niet echt een piekbelasting, zoals bij zonnepanelen en/of grote windmolens. Er is juist een vrij constante stroomopbrengst die op het eigen bedrijf aangewend kan worden. Zeker als er sprake is van een melkveehouderij waar met robots gemolken wordt. Op die manier is continu afname van stroom.
Kortom een ontwikkeling die in onze gemeente in de toekomst een belangrijke bijdrage kan leveren aan de energietransitie. Dit geldt niet alleen voor agrarische bedrijven maar je kunt ook denken aan een dorps- of buurtschapsmolen op geschikte locaties in het buitengebied.

En in dat laatste zit het grootste probleem wat betreft ruimtelijke ordening en vergunningverlening. Je wilt de molen graag plaatsen daar waar het rendement het grootst is, waar de meeste wind waait. En dat is lang niet altijd de plek waar dit ook op grond van het bestemmingsplan mogelijk is. Het is daarom ook aan het doorzettingsvermogen van de familie Papen-Olbach te danken dat deze twee molens er nu staan want procedureel ging het verre van een leien dakje. Ook een tweede initiatief voor het plaatsen van een kleine windmolen in de gemeente Oost Gelre ondervindt de nodige “tegenwind” bij het verlenen van de vergunning

Met de mede deze middag opgedane kennis willen wij als PvdA Oost Gelre ons ook de komende jaren inzetten om in 2030 Oost Gelre energieneutraal te maken.

 

 

Jos te Molder

Jos te Molder

Mijn naam is Jos te Molder, geboren en getogen in Zieuwent, nu 62 jaar. Jaren geleden ben ik lid geworden van de PvdA om zo een actieve bijdrage te leveren aan de doelstellingen van de sociaaldemocratie: een eerlijke en kansengelijke samenleving voor iedere inwoner van ons land. Vanuit mijn achtergrond in de landbouw houd ik

Meer over Jos te Molder