11 mei 2019

Waar (zwem)visie ontbreekt komt een volk om

Besparing op de gemeentelijke subsidie van het zwembad Marveld zonder visie

Bij eerste oogopslag lijkt dit een prima uitonderhandeld resultaat: een besparing van maar liefst 83.000 euro per jaar ten opzichte van het contract van de afgelopen jaren. Ook behouden we hiermee een kwalitatief hoogstaande, openbaar toegankelijke zwemwatervoorziening voor de komende 20 jaar in Oost Gelre.

Toch zijn er volgens de Partij van de Arbeid nog wel wat kritische kanttekeningen te plaatsen, wanneer we kijken naar de historie van dit dossier. Allereerst hebben we tot op heden nog geen visie op het binnenzwemmen in Oost Gelre gezien. Deze visie is ons door het vorige college uitdrukkelijk toegezegd toen de PvdA tijdens de begrotingsraad twee jaar terug al kritiek uitte op het onbezonnen plan van het college om zomaar 200.000 euro bezuiniging in te boeken op de zwemvoorziening in Groenlo. Zonder visie op hoe we als gemeente het openbaar zwemmen binnen onze gemeente voor ons zien dringt
de  vraag zich op: Kunnen we ons nu al wel voor de komende 20 jaar vastleggen. Dat lijkt toch de verkeerde volgorde. Hoezeer wij als PvdA de samenwerking tussen gemeente en Marveld ook altijd hebben ervaren als een duidelijke win-winsituatie, die als een schoolvoorbeeld geldt voor publiek-private samenwerking.

Wij kunnen ons goed voorstellen dat een verlenging van het contract er uiteindelijk komt. Maar we vinden dit de verkeerde volgorde. Wij willen graag een binnenzwemmenvisie. Met dit voorstel neemt het college ook al een voorschot op het debat over de zwemvoorzieningen in Oost Gelre en daarmee op de vraag welke positie Meekenesch in de toekomst hierin kan (blijven) vervullen? Daarnaast vinden we het vreemd dat er nu met de huidige financiële vooruitzichten van een miljoenen tekort, er nu al wel vast een toezegging wordt gedaan van een vier en half miljoen voor de komende 20 jaar. Ook dat vraagt om een uitleg.